Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Crveni krst Bujanovac je organizacija koja deluje i sprovodi programe socijalnog, zdravstvenog, preventivnog i humanitarnog karaktera zacrtane u Strategiji razvoja Crvenog krsta Srbije, Statutu Crvenog krsta i Zakonu o javnim ovlašćenjima Crvenog krsta a sve na osnovu člana 4. i 23. Zakona o Crvenom krstu Srbije (Službeni glasnik RS br.107/2005), člana 21. Zakona o Društvenim organizacijama i udruženjima građana (Službeni glasnik SRS br. 24/82) i člana 106. Statuta Crvenog krsta Srbije a orijentišući se prema vremenu u kojem deluje i promenama koje nastaju u radu i organizovanju Crvenog krsta.

DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO KRVI



CRVENI KRST SRBIJE

CRVENI KRST BUJANOVAC

 

U okviru sprovođenja programa iz zdravstvene delatnosti i delatnosti DDK u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša i Službe za transfuziju krvi iz Vranja godišnje se planira i realizuje 10 akcija prikupljanja krvi gde se javi oko 500-600 davaoca krvi, od toga oko 100  koji po prvi put daju krv.

U okviru tradicionalne akcije i konkursa „Krv život znači“ povodom propagiranja dobrovoljnog davalaštva krvi kod najmlađih, svake godine učešće uzima oko stotinak učenika iz osnovnih škola koji sa svojim literarnim i likovnim radovima konkurišu za nagrade Crvenog krsta Srbije.

Povodom 11. maja Dana davalaca krvi, organizuje se promocija, podela reklamno-propagandnog materijala na Gradskom trgu u Bujanovcu, a povodom 14.juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi organizuje se  svečana podela priznanja i koktel u holu Doma kulture „Vuk Karadžić“ uz učešće oko 200 dobrovoljnih davalaca krvi i gostiju.

U Sastavu Crvenog krsta Bujanovac postoji Klub 25, koji se bavi promocijom davalaštva krvi kod mladih od 18 do 25 godina. Svrha Kluba 25 je da se mladi edukuju, da rade na omasovljavanju i regrutaciji novih davaoca krvi. Klub postoji od 16.06.2009.godine.

Podeli